Pro inspiraci v komunitní práci si přijeli kolegové až ze Slovenska

Pochopit, jak správně nastavit principy komunitní práce a získat příklady z praxe. Právě proto přijeli do Ostravy kolegové z Implementační agentury Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenské republiky.

Návštěva se uskutečnila od 21. do 23. února a během tří dnů se hosté setkali se všemi aktéry, kteří se podílí na rozvoji komunitní práce v Ostravě a okolí. Organizačně pobyt zaštítila Diecézní charita ostravsko-opavská, která má s komunitní prací dlouholeté zkušenosti.

Společná cesta ze sociálního vyloučení, která funguje

Ostravské Kunčičky se potýkají se stigmatem sociálně vyloučené lokality. Při návštěvě čtvrti by ovšem toto slovní spojení napadlo málokoho – návštěvníky čeká klid, čisté ulice a opravené domy. Obrovský podíl na tom, jak Kunčičky nyní vypadají, má bezmála šestiletá práce s místní komunitou.Dnes už místní pomoc téměř nepotřebují. Založili spolek s názvem Komunitní skupina - Společná cesta a jeho prostřednictvím budou sami dále zlepšovat podmínky pro život v Kunčičkách.

Sdílení zkušeností pomáhá šířit dobré jméno komunitní práce

Vytipovat nejpotřebnější lokality města, zvednout se od kancelářského stolu a vyrazit za místními. Komunitní pracovníci působí přímo ve vyloučených lokalitách, aby pomohli tamním lidem vzít osud zpátky do svých rukou. V místě působí jako mediátoři a nabízí možnosti, jak celkově zlepšit život v komunitě. Hybnou silou pak jsou samotní obyvatelé, kteří se aktivně zapojují do plánovaných aktivit.

Sdílíme zkušenosti a dobrou praxi

Náš tým komunitní práce spolu s aktivními obyvateli ze skupiny Společná Cesta se před pár dny vrátil z Tanvaldu, kde sdíleli své zkušenosti z komunitní práce, předávali tipy a diskutovali s místními.

Podporujeme činnost komunity v Ostravě-Kunčičkách

Pokud chcete akvitně vstupovat do společenského života a stát se hybatelem změn, ať chcete nebo ne, potřebujete k tomu alespoň základní zázemí a techniku. Počítač, který aktivním obyvatelům usnadní komunikaci s okolím a institucemi, předala zástupci Komunitní skupiny Společná cesta  Diecézní charita ostravsko-opavské.

Borci ze severomoravské oblasti změřili síly v Lize boxu

V sobotu 5. října ovládl radvanickou základní školu na Trnkovci box. Ostravský spolek Boxing King Club zde uspořádal turnaj pro boxerské kluby z kraje. Podobně velkou akci měli organizátoři pod palcem poprvé a díky podpoře města i partnerů, mezi které patří také charitní komunitní práce, se podařilo vytvořit skvělou sportovní akci.

Stážisté z českobudějovické diecézní Charity navštívili sociálně vyloučené lokality v Ostravě

Jak funguje sociální začleňování? Jaké jsou příklady dobré praxe? Jakou roli hraje podpora komunitního pracovníka? Jaké nástroje komunitní práce se uplatňují v praxi? Podobné otázky zaznívaly od stážistů z Českých Budějovic, kteří přijeli na konci září do Ostravy, aby se inspirovali a poznali naživo komunitní práci v sociálně vyloučené lokalitě v Kunčičkách.

Komunitní tým představil změny v novele insolvenčního zákona

Novela, která vstoupila v platnost 1. června 2019 přináší dlužníkům další možnosti, jak se zbavit dluhů a začít žít normální život. 20. srpna se mohli obyvatelé Ostravy-Kunčiček setkat s komunitním týmem, který je s novinkami seznámil během semináře.

Obyvatelé Kunčiček oslaví Den Romů společnou akcí v místní základní škole

Zástupci školního klubu, družiny, romští asistenti i aktivní obyvatelé Ostravy-Kunčiček si na čtvrteční dopoledne, 11. 4. připravili zajímavý program při příležitosti Dne Romů, který se v celém světě slaví 8. dubna. Od 8:30 do 12 h. je pro zájemce připravené povídání o historii Romů, hudební vystoupení i ochutnávka romské kuchyně.

Zastavte se v místní základní škole, těšíme se na Vás!

Rozsvícení vánočního stromku s Mikulášem

Komunitní tým Diecézní charity ostravsko-opavské společně s Komunitní skupinou Společná cesta a farností v Kunčičkách připravil pro malé i velké mikulášské překvapení.