Vedeme obyvatele Osady míru v Ostravě - Kunčičkách k tomu, aby společně řešili problémy

Diecézní charita zaměstnává v rámci komunitní práce dva pracovníky, kteří přispívají k řešení problémů v komunitě obyvatel Osady Míru. Tito pracovníci jsou s lidmi v komunitě v úzkém kontaktu, pokládají jim otázky a vedou obyvatele k řešení společných problémů. Představují tak spíše moderátory souvisejících činností a diskuzí, kteří ale nikdy obyvatelům témata k diskuzi nepodsouvají, i když někdy vědí, že by to bylo třeba. Zásadně se také komunitní pracovnice nevěnují individuálním tématům, jako například příprava nebo podání žádostí na různé instituce.

Obyvatelé, kteří chtějí měnit situaci v lokalitě, nacházejí komunitní pracovnice v terénu. Oslovují je a organizují společné schůzky, které se konají jednou týdně. Kde a kdy se bude schůzka konat, si již určují sami obyvatelé. Setkání se tak může klidně uskutečnit v prostorách Charity nebo u někoho v bytě. Obyvatelé si na to zvykli a zároveň akceptují, že témata určují oni. Na schůzkách se řeší krátkodobé i dlouhodobé problémy, jako například vybudování dětského hřiště. Nejčastějším tématem přesto zůstává úklid v lokalitě, stav chodníků, komunikací, úprava zeleně. V současnosti začali obyvatelé i aktivně řešit frekvenci hromadné dopravy. V určitém čase v měsíci se totiž maminky s kočárky špatně dostávají autobusem do centra města.

Našim dílčím výsledkem je zlepšení úklidu v lokalitě. Lidé mají zájem vytvořit čistější prostředí a vědí, že musí přidat ruku k dílu. Aktuálně chceme do roku 2019 získat 25 aktivních lidí, jejichž aktivismus podpoří 500 lidí z Osady. Tento indikátor ukazuje jen na část našich úspěchů, protože funkčnost komunity lze posuzovat především z dlouhodobého hlediska. Proto našim hlavním cílem zůstává zanechat funkční komunitu lidí, kteří umí samostatně řešit problémy, které je trápí.

Projekt Komunitní práce v Osadě míru je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost.

Logo OPZ