Podzimní tvoření v předškolním klubu

Máme za sebou podzimní období a začíná nám období zimní, a proto je pravý čas pochlubit se s podzimním tvořením dětí, které navštěvují předškolní klub.

Moje tvář

Při této didaktické aktivitě se děti učili, jaké části má jejich obličej, zkoušeli také vytvořit různé podoby i emoce. Aktivita se dětem líbila a nám se líbilo, že se nenásilnou a hravou formou naučili části svého obličeje a poznali různé emoce.

Karnevalové masky

Děti se připravovaly na karneval a vyráběli si škrabošky. Na výběr měly z několika druhů škrabošek a vybarvovaly je podle vlastní fantazie. Po vystřihnutí a připevnění gumky kolem hlavy, byly masky hotové a děti z nich měly radost.

Kaštánci a Kaštani

Ani „naše“ děti se nevyhnuly klasickému podzimnímu tvoření, kterým bezesporu je výroba postaviček z kaštanů. Děti byly velmi šikovné a nápadité a kaštánkové tvoření probíhalo na žádost dětí do doby, než došel materiál na tvoření.

Padající listí

Děti lepily malé lístečky různých barev kolem velkoformátového kmene stromu, takovým způsobem aby znázornily jejich padání a zároveň barevnost podzimu.

Deštníky

Protože podzim bývá často deštivý, vyrobily si děti deštníky podle vlastní fantazie. Základem byla polovina papírového talíře a zmuchlané kuličky krepového papíru různých barev. Tahle aktivita plně rozvíjela dětskou fantazii a tvořivost a určitě i nejen proto se toto tvoření dětem líbilo a měli z něj radost.

Podzimní strom

V období babího léta bývá Podzim nejkrásnější. Sluníčko se opírá do barevných korun stromů a i teploty jsou ještě příjemné. „Naše“ děti si také takový podzimní strom vytvořily. Základem byl papírový talíř, na nějž děti lepily papírové lístky v podzimních barvách, takto vytvořily korunu stromu, která byla vsazena do roličky od celofánu, a tímto způsobem byl vytvořen kmen. Děti měli z tvoření radost.

Ježek

Na tvarovou šablonu ježka děti lepily bodliny, protože ježek se právě těmito bodlinami chrání. A protože ježek se na podzim ukládá k zimnímu spánku, bylo zapotřebí ho bodlinami řádně vyzbrojit, aby mohl klidně spát.

Svatý Martin

Ke konci podzimního období se může začít objevovat první sníh a zpravidla to bývá kolem Svátku Sv. Martina. Ani my jsme na tento svátek nezapomněli. Děti se dověděly, kdo to byl Sv. Martin, jaké se k tomuto svátku váží tradice a zvyky a jaké jsou pranostiky. Protože jedna z pranostik říká, že Svatý Martin přijede na bílém koni, tak jsme si všichni do jednoho, takového bílého koníčka vyrobily.

Za předškolní klub Jana Šimelová