Terénní a komunitní sociální práce

Naše terénní a sociální práce v sociálně vyloučené lokalitě v Ostravě – Kunčičkách vyžaduje časovou flexibilitu nás terénních sociálních pracovnic. Abychom mohli navštěvovat klienty u nich doma závisí na jejich individuální zakázce.

Je důležité, abychom se pohybovali v jejich přirozeném prostředí (doma nebo na ulicích), kdy nám tato práce usnadní získání důvěry, často velmi soukromé povahy nebo se s klienty mohli potkat a předávat informace v ulicích. Stává se nám, že pracujeme současně se stejnými klienty ve stejném domě a ulici, jejichž zájmy stojí proti sobě, proto se někteří klienti obracejí k práci terénních sociálních pracovnic, aby vyřešili jejich problém, spor nebo zájem zainteresovaných stran.

Samozřejmě, že se snažíme vyhovět klientům tak, aby to bylo ku prospěch všech. V terénu klienty informujeme a hovoříme s nimi nebo konzultujeme jejich řešení problémů. Klientům předáváme informace o akcích, aktivitách pro maminky s dětmi a co poskytuje sociální poradna. Krizovou intervenci, doprovodný program dle zakázky klienta aj. zaregistrované služby. Sepisujeme s nimi také odvolání nebo návrhy na úřady a jiné instituce.

Klientům z této sociálně vyloučené lokality převážně sepisujeme žádosti a stížnosti, které jsou adresovány společnosti RPG ohledně bytů a bydlení s tím spojených (výměny bytů, odstranění závad - plísně, slevu na nájmu aj.). Komunikace mezi DCHOO, Magistrátem města Ostravy, městské části Slezské Ostravy – odbor sociálních věcí, spol. RPG a klientů (obyvatel) je velice přívětivá a kladná ze všech stran.

Klienti se snaží přizpůsobit požadavkům spol. RPG a tak všechny zainteresované strany, kterým jde o to, aby v Ostravě – Kunčičkách již nemuseli řešit problémy, které nějak negativně ovlivňují životy a výchovu našich budoucích dětí a mohli se tak zapsat do statistik, že Ostrava Kunčičky, již není sociálně vyloučenou lokalitou.

I když je to běh na dlouhou trať, tak zdaleka nic není ztraceno pokud se s nimi pracuje!

Vypracovala: Růžena Dunková (Terénní a komunitní pracovnice)