Zdravotnická přednáška: „Resuscitace kojenců a malých dětí“

Dne 28. 4. 2015 proběhla zdravotnická přednáška na téma „Resuscitace kojenců a malých dětí“.

Přednášku vedl Bc. Radim Kozelský ze Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje, který seznámil posluchačky s nejčastějšími příčinami poruch základních životních funkcí: překážkové ucpání dýchacích cest, tonutí, syndrom náhlého úmrtí novorozenců. Dále přednášející předvedl praktickou ukázku resuscitace kojence. Informoval o stavu dušení, tento stav je velmi závažný, způsobený nedostatkem kyslíku v tkáních, především mozku, vedoucí bez adekvátní první pomoci a léčby k zadušení až smrti. Dušení může být způsobeno sníženým množstvím vdechovaného kyslíku, překážkou v dýchacích cestách nebo poraněním dýchacího systému. Překážkou v dýchacích cestách bývá u bezvědomého dítěte nejčastěji zapadlý kořen jazyka, zvratky, sousta, hračky, otok při alergické reakci, infekci a popálení.

Čas strávený u prezentace a diskuse nad tématikou ze zdravotní oblasti můžou maminky využít ke zlepšení péče o své děti nebo k zamyšlení se nad svou profesní dráhou a budoucím uplatnění na trhu práce.

Marie Nováčková