Odkud se bere uhlí?

V úterý, 6. 8.2013 jsme se společně vypravily na další výlet – tentokrát nás čekala prohlídka Dolu Michal. Trolejbus nás dovezl na konečnou zastávku v Michálkovicích a za nedlouho nás přivítal permoník Michal, který nám dělal průvodce. Ukázal nám známkovnu a každému z nás dal známku, za kterou nám později dá lampu.

Dále jsme viděly řetízkovou šatnu, kde jsme dostaly na hlavu helmy. Ve výdejně svačin jsme se posilnily a vydaly se do dalšího patra. Zde jsme si na chvíli vyzkoušely, jaké to asi havíři měli a jak se jim asi pohybovalo ve stísněném prostoru. A za známku jsme si mohly půjčit a potěžkat lampu, kterou havíři do dolu nosili.  Ale to nebyl zdaleka konec našeho putování – ještě jsme viděly vozík na uhlí, výtah, strojovnu a mnoho dalšího. Se pozdravem Zdař Bůh! a poděkováním jsme areál opouštěly. Před odjezdem trolejbusu nás zchladil nanuk, na který jsme se tolik těšily. Když jsme se dostaly na Vesničku, chvíli jsme odpočívaly a pak si pro nás přišli rodiče. Znaveni sluníčkem jsme odcházeli domů, ale byly jsme moc rády, že jsme se dozvěděly, odkud se to uhlí bere.

Děti z PK a tety Kája a Kika