Studenti Gymnazia navštívili Vesničku soužití

24.3.2011 nás ve Vesničce navštívili studenti z Gymnázia a SOŠ v Novém Jičíně.

Ve čtvrtek dne 24.3.2011 nás v komunitním centru navštívili studenti z 2. C Gymnázia a SOŠ Nový Jičín. Exkurze trvala zhruba dvě hodiny, kdy se studenti dozvěděli informace o historii a fungování unikátního projektu Vesnička soužití. Nejvíce je zajímaly informace týkající se poskytování sociálních služeb v komunitním centru. Poté si mohli projít všechny vnitřní prostory komunitního centra. Exkurzí studenty provedl vedoucí střediska DCHOO Vesničky soužití Ing. Miroslav Hodeček a asistentka vedoucího Mgr. Martina Češlová. Exkurze i praxe jsou realizovány v rámci projektu „Zkušenosti z realizace projektů Vesnička soužití a Horizont“. Studenti nám z exkurze zaslali zpětné vazby, které si můžete přečíst pod touto aktualitou.

Zpětná vazba studentů 2.C z Gymnázia a SOŠ Nový Jičín:

• Gabriela Matúšů: "Líbilo se mi celkově vybavení Vesničky a přístup sociálních pracovníků k sociálně slabým lidem - jejich práce a ochota najít těmto lidem novou životní cestu..."
  • Monika Štusková: "Líbilo se mi vybavení budov, vzhled budov, přístup zaměstnanců a myšlenka vzájemného soužití lidí různého etnika, atd."
  • Klára Pukovcová: "Líbily se mi různé volnočasové aktivity, které Vesnička nabízí dětem. Sympatické mi je taky, že se tam nikdo na nikoho nepovyšuje a údajně zde není diskriminace. Myslím, že tento projekt má smysl."
  • Kateřina Chrástecká: "Velmi se mi líbilo, že mají odpolední program pro děti nejen z Vesničky ale i z okolí. Když dítě nemá kam jít, je lepší, když bude mít nějaký smysluplný program na odpoledne, než kdyby se někde "poflakovali" po venku. Určitě projekt má smysl."
  • Veronika Smetanová: "Domy byly hezké, blízko sebe, takže se lidé více vídají. Nejlepší jsou na tom aktivity s dětmi, děti se naučí plno věcí. Akorát je domů asi málo, více lidí potřebuje pomoct a problém asi je, že mnoho lidí o tom projektu moc neví."
  • Eva Valterová: "Tak projekt jednoznačně smysl má. Už jenom z důvodu, že pomáhají dětem, které by jinak musely absolvovat zvláštní školu místo klasické. Pomáhají dětem klást si vyšší cíle."
  • Marta Juríčková: "Líbilo se mi to, že i lidé z okraje společnosti mají šanci se zase dostat zpět. Mohou dělat, co je baví a co jim jde. Ukážou jim směr a pokud pak tito lidé budou chtít, mohou dosáhnout svého cíle. Ovšem připadalo mi umístění vesničky poněkud oddělené od zbytku města. Mám pocit, že tam lidé žijí izolovaně..."
  • Děkujeme za umožnění prohlídky a přejeme úspěšné pokračování tohoto projektu. S pozdravem Markéta Hubová, Gymnázium a SOŠ Nový Jičín

aktualitu vypracovala asistentka vedoucího střediska