Tvořivá dílna leden 2014

V lednu 2014 jsme v Tvořivé dílně vyráběli Nebe z bublinových mráčků, pomocí nové výtvarné techniky  - nafoukat bubliny a otisknout je na papír. Dál jsme vyráběli hada, kterého si děti mohly pověsit na krk, a nakonec jsme malovali a lepili zahrádku plnou květinek s ostrouhaných pastelek.

Nová výtvarná technika foukání bublin děti velice nadchla, chtěly ji dělat stále dokola. Bylo důležité den před foukáním smíchat v míse vodu s jarem a barvou – přes noc se tato směs propojila a na druhý den si děti vzaly brčka, přes která foukali do směsi, a tím se v míse tvořily barevné bubliny, na které jsme pak přikládali papír. Bubliny se nám na papír krásně otiskly. S těchto papíru jsme vystřihovali mráčky a lepily je na velký papír, kde vzniklo „naše společné nebe“ – rozvoj spolupráce mezi dětmi a práce na společném díle. Výroba hada byla pro děti jednodušší.  Na papír si děti namalovaly spirálu – šnečí ulitu, na tu malovali pastelkami různé vzory. A pak spirálu rozstříhaly a vnikl jim dlouhý had, kterého si hned daly okolo krku. Další zajímavou technikou pro děti bylo lepení odřezků s odstrouhaných pastelek do tvaru okvětních lístků. Práce to byla velmi jemná a křehká a děti se při ní učili i trpělivosti. Na papír si namalovaly travičku, stonky s listy, nebe a sluníčko a pak na stonky lepili okvětní lístky. I toto téma děti bavilo a měly z něj radost.