Za měsíc začíná Milostivé léto II.  Co se změnilo a na co se připravit?

Druhá šance, jak se zbavit exekucí a dluhů, startuje už 1. září a potrvá 3 měsíce. Výzva i letos umožní lidem zbavit se dluhů, které jim vznikly u veřejnoprávních subjektů. Dlužníkům opět stačí zaplatit administrativní poplatek exekutorovi a původní výši dluhu, tzv. jistinu. Přidané úroky budou odpuštěny.

Jak se nám dařilo v minulém roce? Přečtěte si více ve výroční zprávě o naší činnosti za rok 2021

Rok 2021 poznamenala pokračující epidemie koronaviru. I přes různá omezení jsme neustali v pomoci potřebným.

Poznejte nás zblízka během akce Lidé lidem

Přijďte se s námi setkat osobně, během dne věnovaného přehlídce poskytovatelů sociálních služeb. Mezi nimi se představí i ty, které nabízí ostravsko-opavská diecézní Charita. Akce se uskuteční ve čtvrtek 23. června 2022 v Komenského sadech v centru Ostravy.

Vyhlašujeme materiální a potravinovou sbírku

V souvislosti s narůstajícími počty příchozích uprchlíků z válkou zasažené Ukrajiny, vyhlašuje Diecézní charita ostravsko-opavská materiální a potravinovou sbírku pro lidi, kteří v České republice hledají útočiště a potřebují poskytnout základní pomoc. Sbírka potravin a hygienických potřeb potrvá do konce března a připojuje se k ní také 15 oblastních Charit, které působí na území Moravskoslezského kraje.

V rámci sbírky Charita pro Ukrajinu rozmístíme kasičky po celém Česku

Rozhodli jsme se rozšířit sbírku Charita pro Ukrajinu o osvědčenou metodu, která přísluší výhradně Tříkrálové sbírce. V následujících dnech umístíme válcové plastické pokladničky na veřejně dostupná místa. Budete je moci spatřit v obchodech, informačních centrech, na poštách nebo úřadech.

Ženy jsou pro Charitu nepostradatelné. Patří jim veliký dík za usilovnou práci

Bezmála padesát let je 8. březen oficiálně uznán Organizací spojených národů jako den mezinárodní solidarity žen, den boje za rovnoprávnost, spravedlnost a mír. Po celém světě se však slaví daleko déle a v každé době má svůj aktuální význam, třeba trochu jiný než byl ten prvotní.

Česká biskupská konference vyhlásila mimořádnou kostelní sbírku na pomoc Ukrajině

Konflikt na Ukrajině se dramaticky vyhrotil ve válečný stav. Čeští a moravští biskupové jednotně odsuzují invazi ruských vojsk a plně podporují Ukrajinu. Česká biskupská konference vyhlásila kostelní sbírku, která bude v neděli 27. února věnována na pomoc Ukrajině.

Vyhlašujeme sbírku Charita pro Ukrajinu

V reakci na vstup ruských ozbrojených sil na území Ukrajiny a z toho plynoucího rizika další eskalace ozbrojeného konfliktu vyhlašuje Charita Česká republika veřejnou sbírku na pomoc obyvatelům zasažených oblastí. Z krizového fondu jsme zároveň uvolnili půl milionu korun na bezprostřední pomoc.

Postní doba je výzvou k obnově víry, naděje a lásky

Popeleční středou, která letošní rok připadá na 2. března, začíná postní doba. Čas usebrání a šance k obnově víry prostřednictvím modlitby, půstu a almužny. Ve farnostech ostravsko-opavské diecéze je možné se navíc zapojit do dobrovolné postní výzvy, Postní almužny. Prostředky, které se nashromáždí během postní doby v papírových schránkách, poputují na pomoc lidem v nouzi.

Zpráva Caritas CARES 2021 otevírá téma chudoby v Česku

Ve spolupráci s Caritas Europa zveřejňujeme v pořadí již čtvrtou zprávu Caritas CARES, jejíž závěry jsme přednesli na odborné konferenci. Nese podtitul „Vstřícnější pracovní trh: jistota, že nikdo nezůstane stranou“.