Nový španělský dobrovolník začal pomáhat v nízkoprahových zařízeních pro děti a mládež

Ze Španělska do Ostravy na půl roku přicestoval začátkem února další zahraniční dobrovolník pro nízkoprahové kluby Diecézní charity ostravsko-opavské.

Sergio (čti Serchjo) vyrůstal v prostředí salesiánského střediska a školy a na střední škole studoval chemii. Mezi jeho koníčky patří chemie, běh a jízda na kole nebo třeba počítačové a interaktivní hry. Pro svou půlroční dobrovolnickou službu si vybral charitní zařízení, protože rád vymýšlí aktivity pro děti a je mu blízké charitní křesťanské poslání.

V ostravských klubech nízkoprahového zařízení pro děti a mládež ve Vesničce soužití a na Horizontu bude pomáhat pracovníkům s přípravou a realizací aktivit, ale zároveň bude také vést vlastní aktivity zaměřené na rozvoj jazykových a kulturních znalostí. Jednou z aktivit je „Build the language“, jejíž náplní je právě takové poznávání cizích jazyků, přiřazování českým slovíčkům jejich anglické i španělské podoby. Druhou aktivitou je „European cuisine“, tedy evropská kuchyně. Jde o příjemný způsob poznávání jiné kultury formou jídla, způsobu vaření a stolování. Už při první prohlídce středisek se Sergio zastavil v kuchyni a poznamenal, že první co on, jako chemik v laboratoři musí udělat, je dokonale umýt všechno náčiní, které bude používat. Právě tuto praxi by rád zavedl i v našich kuchyňkách a přiblížil tam klientům právě důraz na čistotu a hygienu. Neboť „Čistota, půl zdraví!“.

Pro pracovníky i klienty je vždy zahraniční dobrovolník obohacením a příležitostí k rozvoji komunikace v angličtině, mají možnost poznat základy dalšího jazyka a seznámit se s jinou kulturou.

Tak hodně štěstí, Sergio!

Helena Peškarová

koordinátorka zahraničních dobrovolníků pro NZDM

20200212_105133

Dobrovolnický prjekt je realizován díky spolupráci s organizací Trendum o.p.s. a financován prostřednictvím Evropského sboru solidarity z Evropské Unie.

european-solidarity-corps-tbn

Projekt NZDM je realizován díky finanční podpoře statutárního města Ostrava a Moravskoslezského kraje a díky podpoře městského obvodu Slezská Ostrava.

logo_cesky [Převedený]