Exkurze Pivovar-Ostravar
Na recepci nás přivítal zaměstnanec, který nás před vstupem do objektu poučil o bezpečnosti na provozech.
Za odborného výkladu jsme se seznámili s jednotlivými procesy vaření piva Ostravar. Prohlídka začíná na varně - varna v Ostravaru má nejmladší měděné povrchy v České republice. Spilka – oddělení, kde pivo kvasí, není návštěvníkům přístupná, kvůli přísným hygienickým pravidlům, které tam panují. Poté jsme pokračovali do ležáckých sklepů, kde pivo zraje v ležáckých tancích. Následně naše kroky vedli do filtrace. Poslední částí návštěvy výroby piva jsou stáčírny sudů a stáčírny lahví.
Prohlídka končí na staré varně, v níž je umístěna zajímavá expozice pivovarského muzea. Zde jsme si prohlédli vystavené exponáty tohoto tradičního českého odvětví. Exkurzní trasa pivovarem a expozice pivovarského muzea je v Ostravě otevřena od roku 2000.
Žáci ZŠ se seznámili s reálnou situaci v reálné firmě, vytvořili si představu o povolání v pivovaru. Exkurze se dětem líbila, nicméně všechny se shodly, že je práce v pivovaru náročná jak časově (třísměnný provoz), tak fyzicky i psychický (práce ve velkém hluku).
Ahojky Tým Horizontu