Návštěva Slezského zemského muzea

Dne 22. 12. 2014 jsme se s dětmi z NZDM Horizont přijeli navštívit Slezské zemské muzeum v Opavě.

Shlédli jsme Expozici Slezska, která je zaměřena na přírodní a kulturněhistorické fenomény v současnosti nejmenší historické země České republiky – Slezska. S ohledem na velmi bohatý sbírkový fond Slezského zemského muzea a vzhledem k omezenému prostoru je nový koncept řešením, které umožňuje seznámit návštěvníky s co nejširším spektrem sbírkových předmětů a témat vztahujících se k přírodnímu a kulturnímu bohatství Slezska. Expozice Slezsko zahrnuje všechna tři podlaží historické výstavní budovy. Vůbec poprvé v historii jsou zpřístupněny i sklepní prostory. První oddíl expozice nese název Příroda Slezska, druhá část Křídla myšlenek, část třetí se jmenuje Encyklopedie Slezska a závěrečný oddíl je nazvaný Historie Slezska.

Děti měly možnost setkat se s novými podněty. Obohatily své vlastenecké cítění a dozvěděly se spoustu zajímavých informací o našem kraji. Fauna, flora i historie Slezska v nich zanechaly hluboký dojem.

Veronika Vašíčková