Pátý výlet na Pržně s našimi přáteli

Dne 1. až 2. července jsme s pěti dětmi z NZDM uskutečnili výlet do Pržna, kde se nachází Ústav pro mentálně postiženou mládež „Náš svět“.

S našimi přáteli jsme se setkali již popáté. Vyjeli jsme v pátek po škole kolem 16 hodiny. Cesta vlakem nám utíkala rychle. Zhruba po půl hodince jízdy jsme vystoupili v Pržně a hurá pěšky za našimi kamarády. Sice pršelo, ale nám to vůbec nevadilo, nenechali jsme si zkazit výlet počasím. Dorazili jsme na místo, kde jsme se navzájem srdečně přivítali. Počasí se umoudřilo, vysvitlo i sluníčko, proto jsme se rozhodli, že vytáhneme gril a opečeme si párky. Narazili jsme i bečku nealkoholického piva Plzeň. Posezení bylo príma pěkně jsme se pobavili.  Společné chvíle jsme si zpříjemnili jízdou na dvoukoláku. Sdělili jsme si co je na obou stranách nového a začali probírat zítřejší výlet, tentokrát jsme měli naplánovaný společný výlet na Hrad Hukvaldy. Kvapem se přiblížil večer, popřáli jsme si dobrou noc a šli spát. Iva (vychovatelka) nám domluvila pěkné ubytování v domě pro hosty, který se nachází v areálu. Ráno po výborné snídani k nám přibylo pět kamarádů. Všichni jsme se shromáždili a vyrazili na výlet.  Iva jela napřed, aby vyzvedla kluky z Frýdku, kteří tam bydlí (detašované pracoviště). V 10 hodin jsme vyjeli vlakem z Pržna a ve Frýdku jsme se všichni potkali. Dále jsme pokračovaly autobusem, cesta byla trošku náročná v autobuse bylo hodně lidí. Jízdu busem jsme tedy absolvovali „na stojáka“. Dorazili jsme na Hukvaldy, počasí nám přálo. Před pěší túrou jsme se posilnili nezbytnými svačinkami, doplnili tekutiny a hurá na hrad. Vešli jsme do obory, kde nás „přivítalo“ stádo daňků -  to byla krása! U lišky Bystroušky jsme si udělala skupinové foto. Po dlouhé a strmé cestě už jsme došli na Hrad, který jsme si prohlédli. Po prohlídce jsme si dopřáli zasloužený odpočinek. Při cestě zpět jsme se zastavili na výtečný oběd, tak moc nám chutnalo, že nám málem ujel autobus, ale pán řidič byl moc hodný a počkal na nás. Po příjezdu do Frýdku jsme se rozloučili a vyjeli každy do svých domovů.

Na závěr chceme poděkovat vedení Ústavu, že se o nás dobře postarali a už se moc těšíme na další společné akce.

Tým Horitontu