Po stopách indiánů

Od 25. 10. 2016 do 27. 10. 2016 jsme s dětmi z Nízkoprahového zařízení pro děti a mládež jeli na třídenní podzimní výlet, který se uskutečnil na chatě P.O.M.A., která se nachází v Malenovicích pod Lysou horou v Beskydech.

Celý výlet se nesl ve znamení života Indiánů. Během výletu měly děti možnost poznat a vidět krásy přírody v okolí Lysé Hory. Děti v rámci výletu rozvíjely svou jemnou motoriku, grafomotoriku, hrubou motoriku, pohybové schopnosti, paměťové dovednosti, kreativitu a fantazii.

První den jsme děti seznámili s programem, který je čekal celé tři dny během pobytu. Byli jsme rozdělení na dva indiánské kmeny. Každý kmen měl za úkol vést si indiánský deník, vymyslet název kmene, jména jednotlivých členů, pokřik a tanec. Vznikly tak týmy „Indiánské princezny“ a „Čiki Čanove“. Členové týmu si potom vyrobili indiánské čelenky, indiánské šperky z přírodních materiálů a každý kmen na textilní plátno zakreslil historii svého kmene. První den jsme, po skvělé večeři, zakončili dobrodružným filmem „Kniha džunglí“.

Druhý den nás čekalo velké dobrodružství. Po snídani jsme měli připravené spoustu her, které nám pomohly přiblížit život opravdových Indiánů. Hry byly především zaměřeny na pohybovost a zapojení logického myšlení. Oba kmeny si také vyzkoušely postavit klasické obydlí Indiánů – indiánské týpí. Kmeny si tak vyzkoušely trpělivost a spolupráci. Tento den plný zábavy, her a dobrodružství byl zakončen posezením u ohně, kde oba kmeny předvedly své indiánské tance.

Poslední den jsme zakončili vyhodnocením týmů a plní elánu a veselí po krásných třech dnech jsme odjížděli zpět domů. Děti byly obohaceny o spoustu nových zážitků a informací o životě Indiánů.

Celý výlet s námi byla i dobrovolnice z Ruska, Anastasia Emerenko alias "Nastja", která se s námi tímto rozloučila a po ročním pobytu u nás odjela zpět domů.

logo_final 16 barev

Projekt "Jde to i jinak" je realizován za finanční podpory Moravskoslezského kraje.

erasmus