Počátek natáčení dokumentárního filmu

V rámci prvních příprav realizace výstavy „I Romové jsou Boží“ jsme započali s natáčením dokumentárního filmu. Samotným počátkem pro uspořádání jak výstavy tak následně i natočení dokumentárního filmu bylo zjištění, že víra Romů na východním Slovensku je natolik hluboká, že stoji za povšimnutí.

Samotná výstava se za finanční podpory projektu „Young and Adults people for a better life, Grundtvig programme“ v plném proudu slavnostně otevře návštěvníkům dne 5. 11. 2012 od 17hod vernisáží na Výstavišti C,  Klub Ámos v Ostravě.

Jak jsme došli k přesvědčení, že natočení dokumentárního filmu bude to pravé? Po dvou návštěvách Slovenských východních osad jsme došli k závěru, že široká veřejnost by měla poznat Romskou menšinu i jako lidi, kteří prožívají život v úplně jiných dimenzích, než jak je nám stále dokola médii prezentováno. Jsme si vědomi, že pro většinu společnosti toto může znít jako klišé. Faktem však zůstává, že tamější lidé vytvářejí hodnotný život na základě přijetí víry v Ježíše Krista. Nepídíme se po senzaci, ale zkoušíme se hlouběji ponořit do niter lidí žijících v osadách a zjišťovat více souvislostí týkajících se jejich osobních změn. Je samozřejmě jasné, že změna se netýká 100% obyvatelů osad, ale i těch 40% v osadách v Jarovnicích, Čičavě a Križové Vsi (námi osobně navštívené) je podle našeho úsudku obrovský úspěch, před kterým musíme hluboce smeknout a poděkovat tamějším pracovníkům z řad kněží, řeholních sester a laiků.

Samotný průběh natáčení se začal realizovat ve dnech 18 – 19. října 2012 na východním Slovensku za přispění čtyřčlenné skupiny: Filip Habrman (scénář, režie a autor dokumentu), Bohdan a Denis Dvořákovi (režie a kamera) a Andrea Šlauerová (režie a sociální pracovnice).  Již v prvních okamžicích na Slovensku jsme se přesvědčili, že není čeho se bát, jelikož samotní aktéři dokumentu nás okouzlili svojí bezprostředností. První třetina hrubého materiálu vznikala naprosto spontánně a bez jakýchkoliv problémů.

Druhá a třetí třetina dokumentu bude vznikat v průběhu následujících 3 – 4 týdnů na území ČR, respektive ve vyloučené lokalitě v Ostravě – Kunčičkách a během výstavy „I Romové jsou Boží“. Celkový materiál, který vnikne, se posléze zpracuje v tzv. „střižně“ a k propagaci bude k dispozici na počátku roku 2013. V současné době již projevili zájem o dokumentární film dvě významné televizní stanice a pevně věříme, že dokumentární film v sobě přinese poselství, které jsme si stanovili na úplném počátku:)

Nezbývá, než Vás pozvat v první řadě na výstavu a případně, pokud by byl zájem i povídání o samotném dokumentárním filmu:)

Těšíme se na Vás

Tým Horizontu a Vesničky Soužití