Proběhlo u nás třetí mezinárodní setkání v rámci projektu Step v programu Leonardo Da Vinci

Třetí setkání všech zainteresovaných partnerů v projektu STEP se uskutečnilo ve dnech 14. – 16. října 2012 v prostorech ředitelství Diecézní charity ostravsko – opavské.

Program samotný již před zahájením meetingu byl partnery naplánován v takovém časovém rozmezí, že všichni byli připraveni na tři dny plného pracovního nasazení.

Během prvního dne meetingu se podrobně rozebíraly tzv. Bi-lateral meetings, které byly i za naší účasti sociálních pracovníků realizovány na území Německa a Rakouska (Norinberg, Linz). Každý z partnerů musel představit výstup nejlepších poznaných metod, které byly považovány za nejlepší a nejefektivnější implementovat a diseminovat na svém území.  V našem případě se jednalo o metodu Hamet (SOS Children Village, Norimberg), která se komplexně věnuje problematice dlouhodobě nezaměstnaných v oblasti vzdělávání a metodě Bixol (Pro-Mente, Linz), která se cílí na psychologickou stránku dlouhodobě nezaměstnaných. Obě metody v současné době přejímáme od výše zmíněných neziskových organizací, tj. překládáme do českého jazyka, studujeme jejich případné úskalí a prioritně se snažíme implementovat do našeho interního systému s dlouhodobě nezaměstnanou mládeží. První den meetingu se ukončil v 16.30hod.

Druhý den meetingu byl rozdělen do dvou fází. V dopoledních hodinách jsme se zaměřovali na další období realizace projektu (evaluace, diseminace a publikace). V odpoledních hodinách jsme navštívili Vesničku Soužití a Středisko Horizont, kde jsme velmi podrobně představili naši práci s romským etnikem. V pozdních odpoledních hodinách jsme shrnuli oba dva dny meetingu, naplánovali další období projektu a tím byl meeting v ČR ukončen.

Dny věnované meetingu v Ostravě nebyly pouze o práci na projektu, ale v nočních hodinách jsme navštívili i restauraci a navazovali další možné spolupráce v rámci EU.

Na závěr bychom rádi zmínili fakt, že poslední meetingy projektu jsou plánovány v Belfastu a Norinberku, kde bude projekt ukončen a průběžná monitorovací zpráva, která byla zaslána na národní agenturu NAEP byla hodnocena na velmi vysoké úrovní.

Hezký den

Tým Horizontu a Vesničky Soužití