Výlet do archeoparku Chotěbuz

V sobotu 18. 6. jsme se s naším klubem Horizont vydali na výlet do Archeoparku, který se nachází v Chotěbuzi, abychom se dozvěděli, jak je to se Slovanskými předky na našem území.

Vyjeli jsme po 8 hodině ranní, sraz byl jako klasicky u našeho místního kostela, odkud jsme se přesunuli na nádraží. Výletu se z účastnilo 12 dětí, pracovník klubu Zdeněk, vychovatelka Helenka a pracovnice klubu Eliška, která vyjela z Ostravy- Svinova, takže jsme se s ní setkali, až když jsme nastupovali do vlaku v Ostravě-Kunčicích. Děti měly strach, kde ta Eliška je a jestli bude opravdu ve vlaku, do kterého jsme přestupovali a sláva byla tam. Ve vlaku nám cesta pěkně ubíhala, po snědení svačinky a fotografování jsme dojeli do našeho cíle - do Chotěbuze, kde jsme vystoupili a vydali se směrem k Archeoparku. Nejprve jsme museli najít cestu, ale jelikož už nejsme začátečníci, tak se nám podařilo najít cestu bez větších problémů. Abychom se nenudili, tak nám Zdeněk vymyslel hru – „bomba“, cesta nám tím pádem rychle utekla. No a sláva, už jsme v muzeu, kde nás pěkně přivítali. Nyní se můžeme jít seznámit, jak naší Slovanští předkové žili. V muzeum jsme viděli, jak Slované stavěli svá obydlí, jaké měli písmo, které jsme hned, jak nám ho pan průvodce ukázal poznali - jednalo se o Hlaholici. Dále jsme si prohlédli, do čeho se Slované oblékali a jaké měli zbraně, bylo to velice zajímavé. No a pak jsem si na vlastní kůží mohli vyzkoušet, jak se kdysi mlelo zrno na mouku - no, byla to pěkná fuška točit s kameny které zrno drtily, však se podívejte na fotky. Pak ale přišla pěkná zábava, mohli jsme si zastřílet z luku na terč, všechny nás to moc bavilo. Někteří ukázali, že by se v minulé době i najedli, protože střelba jím šla skvěle, no a někteří zase ne, tak jsme rádi, že dnes máme obchody. Nejlepší střelec byl Patrik, a tak si od nás vysloužil přezdívku Robin Hood.

To už jsme se ale rozloučili s muzeem, které nás obohatilo a my se vydali na další cestu, která skončila záhy, protože jsme narazili na Rybí dům. No tak jsme neváhali a šli jsme si pěkně prohlédnout obří akvária. Viděli jsme plno vzácných mořských ryb, no byla to krása. Po prohlídce jsme si šli zahrát hry, které pro nás připravili Zdeněk s Eliškou. Než jsme začali hrát, tak jsme si zaskákali na trampolíně, kterou jsme objevili u vodního světa. No tak to víte, že jsme nemohli odolat a hurá na ní. Po skončení skákaní jsme si zahráli hry, děti dostaly sladké odměny. A pak hurá na vlak, který nás pěkně zavezl k nám domů do Ostravy, kde jsem se rozloučili a rozešli se do svých domovů. Tento den se moc povedl a už se těšíme na další výlety.

Zdeněk Skalka