Terénní a komunitní práce očima teréňáků

Terénní sociální práce je nedílnou součástí sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi. Dva terénní pracovnici a jeden sociální pracovník chodí dvakrát týdně do terénu (sociálně vyloučené lokality v Kunčičkách).

Výhodou terénní sociální práce je to, že pracovníci spolupracují s rodinou v jejím přirozeném prostředí, kde se rodina cítí bezpečně a tak je rodina ochotna „řešit“ i problémy, se kterými by např. nepřišla na kontaktní místo, případně do nějaké poradny. Cílem terénních pracovníků je vyhledávat rodiny, jejichž životní situace je nepříznivá, motivovat tyto rodiny, aby chtěly svou situaci zlepšit a ukázat jim možnosti, jak mohou svou nepříznivou situaci zlepšit.

A jak taková terénní sociální práce vypadá v praxi? Terénní pracovníci pravidelně navštěvují rodiny, které mají zájem zlepšit svou životní situaci přímo u nich doma a společně řeší, jak mohou zlepšit aktuální situaci celé rodiny (např. spolupracují na zlepšení finanční a bytové situaci v rodině, rodinných a sousedských vztahů apod.). Terénní pracovníci v lokalitě také informují obyvatele o službách a akcích našeho střediska (výlety, aktivity pro děti a rodiny) a o nabídkách dalších institucí (např. Renarkonu, vlastníka bytů spol. RPG apod.)